Sivut

torstai 10. huhtikuuta 2014

Valkokullan rodinointi

*Ida*


Kuinkahan moni tietää, että valkokultakorut on yleensä pintakäsitelty rodiumilla?
Rodium on platinaryhmän metalli jolla suoritetusta pintakäsittelystä käytetään nimitystä rodinointi. Se suoritetaan samalla tavalla kuin esim. hopeointi tai galvanointi ja pinnan paksuutta mitataan metrin miljoonasosissa eli mikroneissa. 


Toisin kuin tummempi ja harmaampi valkokulta on rodium puhtaan valkoinen väriltään.Valitettavasti pintakäsittely kuluu sormuksista pois paljastaen alta valkokullan oman värin. Kuinka nopeasti rodiumpinta sitten kuluu pois? Kulumiseen vaikuttaa sormuksen rungon malli sekä hyvin paljon myös sormuksen käyttötavat. Muun muassa leveät sileät pinnat altistavat rodiumin kulutukselle alttiiksi. Sekä sitten se asia joka on ainakin mun ihanan kihlani kohdalla ollut valitettava totuus, että rankat askareet, kuten kuntosali, puutarha- ja siivoustyöt ynnä muut sellaiset kuluttavat sormuksen pinnoitetta.

Valkokultaisessa sormuksessa näkyy kulumajäljet helpommin kuin keltakultaisessa. Mutta se ei todellisuudessa kulu sen helpommin. Kirkkaanvaalean rodium-pinnan poiskuluminen paljastaa värieron kuluneen ja kulumattoman pinnan välillä, toisin kuin keltakultaiseen esineeseen tulee käytöstä vain naarmuja mutta sormuksen pintaväri ei muutu lainkaan. Valkokultainen sormus voi olla myös rodioimaton, jolloin sen väri ei muutu. Pinta vain kuluu ja naarmuuntuu ajan myötä.
Love, Ida

Lähde ja kuva: täällä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti