Sivut

keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Hääsuunnittelusta

Tässä infopaketti SomethingOldin tekemästä hääsuunnittelusta ja yleisimpiin kysymyksiin vastauksia. Tällaista postausta on muutamaan otteeseen toivottu :)


Mitä se hääsuunnittelu käytännössä on?
Tähän kysymykseen ei ole yksinkertaista oikeaa vastausta. Hääsuunnittelijalla on tietoa taitoa kokemusta ja kontakteja eri alan osaajiin. Hän on juhlien järjestämisen ammattilainen, ja kuten kaikkien ammatinharjoittajien, hänenkin ammattitaitoaan voit käyttää siihen osa-alueeseen mihin koet kaipaavasi apua. Jokainen toimeksianto on siis yksilöllinen. Amerikkalaisista tv-sarjoista saa helposti sellaisen käsityksen, että tämä ihminen tulee ja ottaa haltuun koko juhlan suunnittelun, mutta se ei pidä tietenkään paikkaansa. Tottakai jos asiakas niin toivoo, hääsuunnittelija voi vaikka vastata koko juhlan visuaalisesta ilmeestä, tarjoiluista, ohjelmasta ja aikatauluista - mutta tämä on varmaankin aika harvinaista. Yleisempää on, että hääsuunnittelija tekee hääparille selvitystyötä, etsii&kilpailuttaa palveluntarjoajia ja tarjoaa näin vaihtoehtoja. Hän siis säästää hääparin aikaa, ja saattaa säästää myös monelta harmilta tehdessään suosituksia juhlapaikkoihin, pitopalveluihin tai mihin tahansa alan yritykseen, jonka asiakaspalvelun tason ja palvelun laadun suunnittelija tuntee. 


Tähän mennessä olen itse tehnyt karkkibuffeteja avaimet käteen-periaatteella, eli lainaan hääparille näyttävät tarjoiluastiat, suunnittelen tarvittavat koristelut ja etsin väriteemaan sopivat karkit tukkumäärissä. Pari säästyy purkkien ja purnukoiden hamstraamiselta sekä karkkien metsästykseltä. Lainaan myös karkkikauhat ja muut tykötarvikkeet. Yhdet häät on keväällä tulossa, joihin menen ihan buffan pystyttämäänkin, sillä morsian ei itse pääse aamulla paikalle ja haluaa varmistaa että buffet on niin näyttävä kun kuuluu olla :)

Olen myös kilpailuttanut valokuvaajia ja pitopalveluita ja etsinyt juhlapaikkoja.
Käytännössähän teen hääsuunnittelua myymälällä joka päivä, kun pohdimme morsiamen kanssa värimaailmaa ja sommittelemme siihen sopivia koristeita ja kokonaisuuksia.. eikä tämä mitään maksa!

Millä kokemuksella meillä tätä työtä tehdään?
Koulutukseltani olen tradenomi. Opinnoissani erikoistuin projektinhallintaan - mitä hääsuunnittelukin isoina kokonaisuuksina on. Projektijohtaja pitää mielessään projektin tavoitteen, delegoi tehtävät muille resursseille näiden parhaan osaamisen mukaan, varmistaa että kaikki pysyvät aikataulussa -hallitsee siis kokonaisuutta. Visuaalista silmää tässä työssä varmasti tarvitaan, itse koen että markkinoinnin ja graafisen viestinnän opinnoistani on ollut hyötyä. Mutta kyllähän moni kotisisustaja tai harrastaja omaa uskomattoman visuaalisen silmän ja suunnittelutaidon ihan luonnostaan! Työkokemusta itselläni on myös tapahtumatuotannosta; itse olen projektijohtajana järjestänyt muun muassa messut. Mieheni on toiminut yrittäjänä tapahtumanrakennuspuolella, eli apuna olen ollut tekemässä juhlatelttoja, valoja ja äänitekniikkaa. 


Hääsuunnittelija-koulutustakin järjestetään Suomessa, mutta kuultuani koulutuksen sisällöstä, päätin ettei se lopulta olisi omaa osaamistani palvellut kovinkaan paljon. Kontakteja alkaa olla jo niin paljon, ja opin näiltä oman alansa ammattilaisilta aivan valtavasti! Minun ei toistaiseksi tarvitse mennä luennolle kuuntelemaan näiden samojen osaajien vinkkejä :) Tuotetietous karttuu tavarantoimittajien kautta ja täällä myymälässä testailemalla. Appiukkoni on pastori, joka satoja häitä nähneenä on myös arvokas tiedonlähde sekä seurakunnan ja kirkon roolista hääjuhlallisuuksissa että myös erilaisista käytännön järjestelyistä. 

Entäs se hinta?
Hääsuunnittelijan käyttö ei ole lainkaan niin kallista kun ajatellaan. Paljolti riippuu myös siitä, kuinka arvokkaana pidät omaa aikaasi. Esimerkiksi viimeksi etsiessäni hääparille juhlapaikan ja kilpailuttaessani pitopalvelun sekä valokuvaajan, laskutin työtä 2,5h. Tähän hommaan parilta itseltään kuluisi aikaa tuplasi -eikä edes riitä. Morsian osti minulta hääpuvun, etsimme hänelle myös sopivan laukun, kengät ja korut - hääsuunnitteluasiakkaanani hän sai asusteista -10% alennuksen.  Suunnittelin heille karkkibuffetin; tarjoiluastiat, kauhat, kipot, karkit ja koristeet. Laskutin karkkibuffet-kokonaisuudesta 180€ karkkeineen. Lainasin samaan rahaan myös koristepuut juhlatilan koristeeksi ja annoin tarvituista kaitaliinoista -10% alennusta. Kaiken tämän suunnittelutyön lomassa olemme jutustelleet ihan koko juhlan kaaresta, aikatauluista ja käytännön asioista. Olen antanut mielipiteitä ja kertonut eri vaihtoehdoista. Ei tämä mitään erikseen maksa. Puhetta on ollut, että pariskunta haluaisi ehkä vielä kuukautta paria ennen varata ihan tapaamisajan, jolloin lähinnä käyn heidän kanssaan läpi että kaikki olennainen on hoidettu. Tämä tapaaminen on varmaan 1-1,5h mittainen ja pari saa mielenrauhan :)

Eurotkin on siis suhteellisia.


Itse siis kokisin hääsuunnittelijan käytön hyödyiksi mm:
Säästät omaa aikaasi 
Saat vinkkejä luotettavista laadukkaista palveluntarjoajista 
Saatat hyötyä suunnittelijan kontakteista myös taloudellisesti 
Visuaalinen ilme pysyy yhtenäisenä kun sitä suunnitellaan kokonaisuutena 
Tuotetarjooma suunnittelijan kautta on usein laajempi
Itselläni on ainakin käytössä monet tavarantoimittajat ja häätarviketukut myös ulkomailla
Lisäksi saat tietysti ideoita pulppuavan ihmisen kanssasi fiilistelemään juhliasi, yhteisenä tavoitteena vain tehdä juhlastasi paras mahdollinen :)


Kommentoikaa, kertokaa omia ajatuksianne! Oletko harkinnut käyttäväsi ammattilaista johonkin osa-alueeseen? Jos budjetti olisi vaikka rajaton, hommaisitko ammattilaisen ottamaan haltuun koko suunnittelun? Millaisia mielleyhtymiä sinulle tulee hääsuunnittelusta ammattina?

1 kommentti:

  1. Moikka! Olen haaveillut jo vuosia juhlasuunnittelijan ammatista, mutta olen aina ajatellut ettei sille ole Suomessa kysyntää. Kuinka paljon töitä siis riittää?

    VastaaPoista